maandag 11 februari 2008

Prijsgegeven om ons vrij te kopen

Jezus werd van Kajafas naar het pretorium gebracht. Het was nog vroeg in de morgen. Zelf gingen ze niet naar binnen, om zich niet te verontreinigen voor het pesachmaal. Daarom kwam Pilatus naar buiten en vroeg: ‘Waarvan beschuldigt u deze man?’ Ze antwoordden: ‘Als hij geen misdadiger was, zouden we hem niet aan u uitgeleverd hebben.’ Pilatus zei: ‘Neem hem dan mee, en veroordeel hem volgens uw eigen wet.’ Maar de Joden wierpen tegen: ‘Wij hebben het recht niet om iemand ter dood te brengen.’ Zo ging de uitspraak van Jezus in vervulling waarin hij aanduidde welke dood hij sterven zou. Johannes 18:28-31

REFLECTIE

Waarom is Jezus eigenlijk niet gestenigd als een valse profeet? Nee, ik zeg natuurlijk niet dat hij een valse profeet was, maar ik probeer te begrijpen waarom de religieuze leiders van Israël destijds het vuile werk door de Romeinse bezetter lieten doen.
Jezus wordt van het kastje naar de muur gezonden. Tijdens deze gang van zaken worden diverse juridische procedures geschonden - degenen die Jezus veroordelen storen zich in dit bijzondere geval niet aan de wetsregels van hun eigen Talmud. Kennelijk hebben de vijanden van Jezus haast. Ze brengen hem naar Pilatus, maar blijven zelf buiten staan. Vrome joodse mannen zouden zich kunnen verontreinigen door het huis van een heiden binnen te gaan. Kennelijk vonden deze zelfde 'vrome' mannen het geen probleem om een volmaakt onschuldige volksgenoot op valse gronden aan de Romeinse bezetter over te leveren. Hun schijnheiligheid spreekt boekdelen en met hun handelswijze zorgden ze er zelf voor dat de profetieën over Jezus' veroordeling en dood in vervulling gingen. Hoe blind kun je zijn!

GEBED
Lieve Jezus, ik weet dat het zo'n tweeduizend jaar geleden is, maar vandaag nog kan ik woedend worden over het onrecht dat u is aangedaan. Wat waren dit voor mensen? Ze wilden zich niet verontreinigen, zo vlak voor het pesachfeest, maar ze maakten zich wel schuldig aan uw onrechtmatige veroordeling. Door hun gemanipuleer met de waarheid werd u, het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt, naar de slachtbank geleid. O Heer, wat is u een onrecht aangedaan!
Maar u had vooraf gezegd dat u van de aarde omhooggeheven zou worden* en uw vijanden hebben ervoor gezorgd dat dit letterlijk zo in vervulling is gegaan.
Dank u, trouwe Heer, dat u onrecht en vernedering wilde ondergaan en dat u zichzelf wilde prijsgeven om ons vrij te kopen. Amen

*Johannes 12:32

(Illustratie David Sörensen)