maandag 25 februari 2008

Hier is hij, de mens

Toen liet Pilatus Jezus geselen. De soldaten vlochten een kroon van doorntakken, zetten die op zijn hoofd en deden hem een purperen mantel aan. Ze liepen naar hem toe en zeiden: ‘Leve de koning van de Joden!’, en ze sloegen hem in het gezicht. Pilatus liep weer naar buiten en zei: ‘Ik zal hem hier buiten aan u tonen om u duidelijk te maken dat ik geen enkel bewijs van zijn schuld heb gevonden.’ Daarop kwam Jezus naar buiten, met de doornenkroon op en de purperen mantel aan. ‘Hier is hij, de mens,’ zei Pilatus. (Johannes 19:1-5)

REFLECTIE

Welke dreiging ging er van Jezus uit? We weten dat Hij in heilige verontwaardiging de tempel reinigde van uitbuiters en dieven, maar nergens lezen we dat Hij mensen opriep om zich met geweld te verzetten tegen de Romeinse bezetter of de Joodse leiders. In tegendeel, Jezus riep op tot een levenshouding van liefde, verdraagzaamheid, mildheid en vergeving. Wie kan daar iets tegen hebben?
Op de beschuldiging van godslastering hadden de Joden hun eigen wetgeving (die van Mozes) kunnen toepassen. Dood door steniging was dan het gevolg geweest. Maar klaarblijkelijk had men een nog wredere, vernederende dood voor Jezus in gedachten en de executie moest worden uitgevoerd door de Romeinen. Met een mix van manipulatie en valse beschuldigingen zorgen de Joodse leiders ervoor dat Jezus sterft op een wijze die precies past bij de profetieën uit hun eigen geschriften. De vernedering van Jezus betekende uiteindelijk zijn verhoging. De bespotting draaide uit op zijn verheerlijking. Zijn dood werd de toegang tot eeuwig leven.

GEBED
Trouwe Heer, U die alle macht in hemel en op aarde hebt, U die met een zucht al uw tegenstanders had kunnen wegvagen, U onderging de spot en vernedering met waardigheid en kracht. Alles wat U zei kwam voort uit liefde voor ons en gehoorzaamheid aan uw Vader. Niets wat U deed verdiende afkeuring of straf. En nog altijd zijn er mensen die met U spotten en die met een duivels genoegen uw Naam door het slijk halen. Dat zegt niets over U, maar alles over deze mensen.
Er komt een dag dat wij met U als overwinnaars zullen heersen. Er komt een dag dat alle spotters voorgoed het zwijgen wordt opgelegd. Er komt een dag dat U, rechtvaardige Rechter, een zuiver oordeel zult vellen. Bewaar uw kinderen, sterk ons tot die tijd door uw Woord en uw Geest. En als wij moeten lijden om uw naam, dan is dat slechts tot eer van U. Amen