maandag 3 maart 2008

Jezus in het midden

Zij voerden Jezus weg; hij droeg zelf het kruis naar de zogeheten Schedelplaats, in het Hebreeuws Golgota. Daar kruisigden ze hem, met twee anderen, aan weerskanten één, en Jezus in het midden. (Johannes 19:16-18)

REFLECTIE
De dood door kruisiging. Een wredere manier om iemand van het leven te beroven kun je bijna niet bedenken. Johannes vertelt ons dat Jezus zelf het kruis droeg naar de plaats van executie. We weten uit andere getuigenverslagen dat Simon van Cyrene uit het publiek gehaald werd om Jezus bij het laatste deel van de gruwelijke voettocht te helpen. Dat zegt alles over de pijn die Jezus was aangedaan tijdens zijn 'verhoor'. De timmerman die als jongeman met zware balken had gesleept, was nu niet meer in staat om zelf die laatste meters met het kruishout te lopen. En hoe gek het ook klinkt, ik ben blij dat er tenminste nog één mens was die – zij het gedwongen – iets voor Hem kon doen. Johannes vertelt ons zonder veel omhaal van woorden dat Jezus in het midden hing. Daar hing hij, volmaakt onschuldig, tussen twee mannen die straf verdiend hadden – al mag ik me misschien ook in hun geval afvragen waarom dat zo'n gruwelijk wrede straf moest zijn.

GEBED
Trouwe Heer, we staan regelmatig stil bij uw dood. We hebben afbeeldingen gezien, filmbeelden zelfs, die ons een idee geven van uw verschrikkelijke lijden. Maar eerlijk gezegd kunnen we er ons nog geen voorstelling van maken.
De twee mannen die met U gekruisigd werden wisten wel wat U doormaakte. Zij hingen daar omdat zij volgens de wetten van die tijd straf verdiend hadden, maar wie is er zonder schuld dan U alleen? Ook deze mannen konden hun eigen zonden niet wegwassen en waren voor vergeving volledig afhankelijk van U die daar in het midden hing. Geen van deze mannen kon actief iets doen om eeuwig leven te verdienen, ook hun eigen kruisdood bracht geen verlossing. We weten dat één van hen in die laatste momenten van zijn leven U als Redder vond. Wat een onvoorstelbaar groots moment. U deelde zelfs in uw diepste pijn en eenzaamheid nog liefde, aandacht en vergeving uit. U bent Heer! Amen