maandag 10 maart 2008

Superieur

Bij het kruis van Jezus stonden zijn moeder met haar zuster, Maria, de vrouw van Klopas, en Maria uit Magdala. Toen Jezus zijn moeder zag staan, en bij haar de leerling van wie hij veel hield, zei hij tegen zijn moeder: ‘Dat is uw zoon,’ en daarna tegen de leerling: ‘Dat is je moeder.’ Vanaf dat moment nam die leerling haar bij zich in huis.
Toen wist Jezus dat alles was volbracht, en om de Schrift geheel in vervulling te laten gaan zei hij: ‘Ik heb dorst.’ Er stond daar een vat zure wijn; ze staken er een majoraantak met een spons in en brachten die naar zijn mond. Nadat Jezus ervan gedronken had zei hij: ‘Het is volbracht.’ Hij boog zijn hoofd en gaf de geest. (Johannes 19:25-30)

REFLECTIE

Hoe machteloos kun je zijn? Jezus was zwaar mishandeld, had zelf een groot deel van de weg met een balk gezeuld, was met handen en voeten aan het kruis genageld en hing daar te sterven van de pijn. Letterlijk. Wie heeft er nog oog voor een ander in dergelijke omstandigheden? Jezus. Hij sprak vergeving uit voor de mensen die Hem dit lijden hadden aangedaan, verzekerde een van zijn medegekruisigden dat hij dezelfde dag nog met Hem in het paradijs zou zijn en regelde vanaf het kruis dat Maria vanaf nu weer een goede zoon had - en Johannes een lieve moeder.
Jezus heeft de regie volledig in handen, terwijl Hij menselijk gesproken tot niets meer in staat is. Johannes wijst ons er op dat Jezus woorden uitsprak om de Schrift geheel in vervulling te laten gaan. Terwijl de andere gekruisigden nog machteloos op het moment van hun overlijden moesten wachten, boog Jezus zijn hoofd en gaf de geest.

GEBED
Heer Jezus, wat we ook over U lezen en waar we het ook in de Bijbel lezen - het is allemaal even indrukwekkend. Zoveel profetieën die eeuwen daarvoor over de komende Messias waren uitgesproken, werden bijna terloops door U vervuld. Soms zorgden zelfs uw vijanden ervoor dat deze voorzeggingen tot in detail zijn uitgekomen! U hebt uw tegenstander op elk punt volledig verslagen. En dat op een manier die hij nooit had kunnen bedenken: door zwak te zijn en uit liefde alles weg te geven. Superieur! Ik prijs U, Jezus, U bent Heer! Amen.